Miroslav Vicenec |

KORONAVIRUS A 70. LET HOKEJE V LANŠKROUNĚ

KORONAVIRUS A PLÁNOVANÉ OSLAVY 70-ti LET HOKEJE V LANŠKROUNĚ

Viz foto: Fotografie mužů z roku 1957: první dochovaná fotografie hokejistů Lanškrouna je zřejmě z roku 1957. Dolní řada: Václav Havlena, brankář Zdeněk Jáneš, Jan Hodný a trenér Jan Špičák, horní řada: Jiří Daníček, Jaroslav Richtr, Josef Kopecký, Rudolf Nezbeda, Ladislav Martinec, Radko Schejbal, Jiří Mráz, Jiří Martinec, Jiří Hajzler a Jaroslav Šebrle

Kvůli koronaviru odehrály týmy Orlů pouhých pět týdnů soutěží, než se haly v celé republice uzavřely. Přes vzniklou situaci vymýšleli trenéři možnosti, jak udržet hráče co nejvíce v pohybu. Na řadu přišly distanční tréninky podobně jako ve škole, tréninky venku nebo v omezených skupinkách, příprava na otevřeném stadionu v Ústí nad Orlicí. Vše podle okamžitých možností. Atmosféra před Vánocemi slibovala zlepšení a možnost návratu k tréninkům i zápasům, ale opak byl pravdou. Zakázány byly po 11 dnech i tréninky v omezených skupinkách s rouškami. Mladí Orli kategorie žáků se proto úspěšně účastnili akce moravských klubů s názvem Vánoční výzva. Cílem bylo nesedět doma a hýbat se. Jakkoli (kolo, běh, chůze, lyže, běžky) urazit co největší porci kilometrů. Zúčastněné kluby nakonec mnohonásobně překročily plánovanou vzdálenost, když urazily dohromady 32 653 km. Doufejme, že nastálá koronavirová situace neodradí děti od hokeje ani dalších sportovních aktivit.

Klub se také chystal na oslavu významného jubilea. Podle dochovaných archivních záznamů odehrál tým Tesla Spartak Lanškroun 1. února 1951 historicky první utkání na ledě Sokola Dolní Čermná. Na připomenutí 70 let hokeje v Lanškrouně  se klub chystal pozvat významné hosty, zejména účastníka tohoto prvního utkání pana Jiřího Daníčka, který navíc oslaví 13. dubna významné životní jubileum 90 let. Připomínáme proto historický okamžik alespoň na fotografiích. Na nejstarší dochované fotografii týmu mužů zřejmě z roku 1957 je Jiří Daníček nahoře první zleva.


 

Jan Ruščák

SpravnySport

Aktuální články

Orli stále stoupají

Mladý tým mužů odehrál nejlepší sezónu od roku 1972.

Junioři Orlů mezi nejlepšími

Naši junioři přes veliké zdravotní komplikace opět odehráli velmi dobrou sezónu.

Junioři porazili Vrchlabí 6:5 na nájezdy

V divokém posledním utkání sezóny dokázali Orli konečně proměnit dobré výkony v nadstavbě ve výhru.